Váli Pince

Rating

Rate now!
5
3
4
0
3
0
2
0
1
1
4
4 from 5 - based on 4 opinions

A szőlőültetvény Badacsonyörsön található. A település egyike a legkisebb badacsonyi falvaknak. Nyugalma és időtlen békéje megjelenik az általunk itt készített borok hangulatában is.

Váli Péter vagyok. 2000-ben alapítottam meg szőlőbirtokomat Badacsonyörsön. Részben nagyszülői örökségből, részben a hozzávásárolt környező földterületekből állt össze a mai 2,5 hektáros terület. A 150 méter magasan fekvő, dús barna erdőtalajjal borított, csodálatos panorámájú telek szerelem volt első látásra!

Az egyedi, különleges, déli fekvésű terület Kisörshegyen, a Major feletti dűlőben található. A korábban itt lévő szőlőket rekonstruáltuk, részben újjátelepítettük. Az évek alatt igazi birtok alakult itt ki. Minden, a bor készítéséhez kellő folyamat helyben történik, ezt szolgálja a terület közepén kialakított pince is.

Nagy figyelmet fordítok a puttonyos feldolgozásra, a kíméletes kézi munkára. A kezdetekkor minden munkát a magam örömére végeztem, az alkotási vágyam kielégítésére. Aztán, a telepített szőlők gyarapodásával, a befektetett munkamennyiség növekedésével, a ráfordított pénzösszegek arányában egy új célt is kitűztem: legalább a pénzügyi nullszaldót el kell érnem a boraim értékesítése révén. Hosszú távú terveimben is szeretném a szőlőbirtokot megtartani kisbirtoknak - kíméletes módszerekkel dolgozni, kézműves borokat készíteni.

Ugyanakkor bízom abban, hogy nagyobb közönségnek is megtetszik az a stílus, ami megjelenik műveimben: megtartani a bort olyannak, amilyennek születik. Nincs sem kémia, sem mesterséges anyagok hozzáadása. Odaillő szőlőfajtákból, hozzáértő fürtritkítással, kíméletes metszéssel készülnek a klasszikus, a Balaton-felvidékre jellemző borok. Hosszútávú tervem egy maximum 5 hektáros borászat létrehozása, a mai birtokbor szerkezet megtartásával.

Newsletter By subscribing to newsletter you will accept our privacy policy

Need some help? The Tourinform Office's staff are waiting for your call!

+36-84/540-220

Or leave us a message!