Hír

Ez történt 2020-ban – kutyabarát évértékelő

Ez történt 2020-ban – kutyabarát évértékelő

Érvényesség kezdete: 2021.01.02. 15:45

Aki figyelemmel követi oldalunkat jól tudja, hogy minden év végén beszámolunk a Kutyabarát.hu aktivitásairól, az év érdekes és kiemelkedő kutyabarát történéseiről. Nincs ez másképp most sem. Bár ez az év mindenki számára sok nehézséget, küzdelmet és nélkülözést hozott, azonban tagadhatatlan, hogy a kutyabarátság fejlődése nem torpant meg.

Talán nem túlzás azt állítani - főleg év végéről visszatekintve -, hogy milyen boldogan indult a 2020-as év, teli optimizmussal és tervekkel, melyeket csírájában fojtott el aztán a mindent romba döntő koronavírus-járvány, de erről majd kicsit később. Az év kezdetén még szuper téli kirándulás tippeket osztottunk meg (Fóti Somlyó tanösvény - Havas túra Mönichkirchenben), illetve hasznos tudnivalókat a téli kutyasétáltatásról. Iránymutató és elgondolkodtató hír volt, miszerint Bécsben a kutyatartást egy tanfolyam elvégzéséhez kötnék.

Év elején kezdte meg egyeztetéseit a Józsefvárosi Önkormányzat és a Kutyabarát.hu csapata a kerület kutyafuttatóinak rendbetételéről, a kerület kutyabarát stratégiájának megtervezéséről, illetve a Kutyabarát Futietikett futtatókban való kihelyezéséről, mely a gazdiknak nyújthat segítséget. Nem mellesleg, a kerületben a "Kakitündér nem létezik" kampányunk is kiemelten megjelenik!

Tavasszal jelent meg tematikus kutyás életmód magazinunk következő száma, melyben a sok hasznos és érdekes cikk mellett Balázs Andival készült interjúnkat emelnénk ki. A magazin online is lapozgatható ezen a felületen.

Nagy pofonnal érkezett a tavasz

A beszámolók alapján egyelőre még csak külföldön, Kínában megjelent a koronavírus tömeges terjedése, melyről akkor mi még nem sokat tudtunk, így messziről szemlélve bíztunk abban, hogy minket nem fog érinteni a járvány. Nem így lett.

Jöttek a korlátozások szép sorban: karantén, kijárási korlátozás, bezártak a szállás- és vendéglátóhelyek, gyülekezési tilalom; úgy toppant be hazánkba a járvány, mint derült égből a villámcsapás. "Maradj otthon!" - hirdette sok szolgáltató, ahogy tettük ezt mi is.

maradj otthon

Március közepétől mindennapos téma lett a koronavírus, ahogy vele együtt a bizonytalanság is. A kutyatartókat is érintették a korlátozások, ám annyi jó hír mégiscsak napvilágot látott, miszerint a kutyákra nem veszélyes a kór, sőt, nem is terjesztik azt. Ellenben óriási segítséget jelenthetnek - ez persze nem meglepő - a járvány okozta traumák feldolgozásában.

Reménykeltő nyár

2020 tavaszán az emberek soha nem látott nehézségekkel szembesültek, a Kutyabarát csapat is megdöbbenve követte az eseményeket. Ránk nehezedett a már említett bizonytalanság súlya, ugyanis, májusra terveztük megnyitni az ország egyedülálló kutyás parkját és strandját Keszthelyen, de a tavaszi kilátások nem voltak túl kecsegtetőek. Azonban ennek ellenére nem estünk kétségbe, optimistán vetettük bele magunkat a munkába, remélve, hogy nyáron megnyithatunk.

A járvány első hulláma nyár elejére lecsengeni látszott, így feloldották a szigorú korlátozásokat és végre, nagy várakozások után megnyithatott a Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand. A nyitás hírére az ország minden pontjáról jöttek a kutyások, és bár a június nem hozott igazi strandidőt, mégis sokan látogattak el hozzánk.

A Park országszerte ismertté vált, a nyári szezon már kétségkívül "dübörgött", imádták a két- és négylábúak a sekély vízpartot, a gyönyörű ősfás, folyamatosan árnyékot adó környezetet és persze a sok finomságot a Piknikkertben.

***** 2021 májusában tervezzük a szezonnyitást! Lájkoljátok és kövessétek a Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand Facebook oldalát a részletekért! *****A Kutyabarát Magazin nyári száma is sok hasznos infóval szolgált, két kiváló színművésszel, Földes Eszterrel és Koós Rékával készítettünk interjút. A nyári magazin teljes egészében itt olvasható.

Büszkén számoltunk be egy egészen újszerű és egyedülálló magyar kutatásról, amely 15 ország állatkínzás ellenes büntetőjogi szabályozását vizsgálja és veti össze. A hazai állatvédelem élharcosa, Dr. Vetter Szilvia állatvédelmi jogász, közgazdász, magyar és nemzetközi állatvédelmi konferenciák állandó előadójának kutatása hiánypótló és előremutató. Az őszi magazin online változata itt található.

Igyekeztünk a nehézségek és a még fennálló korlátozások ellenére is megszervezni a már évek óta nagyon sikeres nyári Dog Beach Fest rendezvényünket, idén már Keszthelyen, a kutyás strandon. A várakozásokat is felülmúlta az esemény, fantasztikus nap volt!

Az év végére ismét bezárkóztunk

Az idei ősz sem volt átlagos. Már sejthettük, a járvány második hulláma hamarosan el fog minket is érni, ez újabb korlátozásokat hoz életünkbe. Ez azt is jelentette, hogy a tervezett rendezvényeink közül sokat el kell halasztanunk, de szerencsére az októberi Szimpla Kutyabarát Vásárt Budapesten, a Szimpla Kertben, és a DOGtober - kutyás Halloween napi rendezvényünket Keszthelyen meg tudtuk tartani.

A 2014-ben indult, a kutyás szolgáltatókat népszerűsítő kampányunk, az Év Kutyabarát Helye verseny a pandémia okozta nehézségek ellenére is megrendezésre került, hiszen fontosnak tartjuk, hogy ilyen vészterhes időszakban még jobban kiemeljük és támogassuk kutyabarát partnereinket. Éppen ezért hoztuk meg azt a döntést, hogy idén a nevezési díjat eltöröljük, ezzel - ha kis mértékben is, de - segítsük a szolgáltatók kommunikációját. Az idei díjazottakat itt találjátok!

Az őszi-téli bezárkózás még inkább arra sarkallt bennünket, hogy további kommunikációs segítséget nyújtsunk partnereinknek, így összegyűjtöttük azokat a helyeket, melyek vendégfogadás hiányában kiszállítással próbálják fenntartani magukat. Olvasóinknak, követőinknek kiemelten hívtuk fel figyelmét arra, ha lehet, akkor segítsenek, hogy talpon maradjanak kedvenc kutyabarát vendéglátóhelyeik - tőlük rendeljenek ételt, vagy tőlük vigyenek elviteles kávét.

Az év végén pozitív hír is megmozgatta a hazai kutyás közösséget. Nagy lépést tett Magyarország az állatvédelemért, október elején külön miniszteri biztost nevezett ki, aki az állatvédelem mellett a felelős állattartásért is felel. A posztot Ovádi Péter, Veszprém megyei országgyűlési képviselő kapta meg, aki azonnal több állatvédelmi intézkedéshez járult hozzá. Ilyen volt például a kijárási korlátozás enyhítése a kutyatartóknak, a hazai szőrmefarmok betiltása, illetve a szilveszteri időszakban az állatvédő szervezetek számára feloldják a kijárási tilalmat.

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁN A KUTYABARÁT.HU!