Hír

Siófoki napóra

Siófoki napóra

Érvényesség kezdete: 2017.06.15. 14:50

Egy siófoki mérnök észrevette, hogy az egyik épületen megjelenő árnyék a pontos időt mutatja - írja WeLoveBalaton.hu. Akár hasznos is lehet, ha kutyával arra sétálsz és nincs nálad óra, de szeretnéd tudni mennyi az idő! :)

Az a napóra-kialakítás, amelyben az épület egyik részének árnyéka ugyanannak az épületnek egy másik falán kialakított "óralapon" mozog, nagyon ritka. A siófoki Fő téren található Balatoni Regionális Kutatóintézet és Könyvtár falán mégis ezt a jelenséget figyelte meg dr. Molnár János, aki az önkormányzat támogatásával kezdeményezte a napóra létrehozását.

„Az árnyékkép alapján egy olyan, speciális elrendezésű, kétszálas napóráról is beszélhetünk, melynek egyik szála a helyi délkörben lévő függőleges, míg a másik egy erre merőleges síkban lévő vízszintes egyenes. Így a könyvtár homlokzatának építészeti kialakítása mindenképp magába foglal egy beépített, nagyméretű napórát.” – olvasható az Építészfórumon megjelent cikkben. A napóra kialakítására Molnár tervei alapján a Kálmán Imre Kulturális Központ dekoratőre, Hóber Ferenc és a balatonszemesi ifj. Tari József kőszobrász munkájának köszönhetően került sor. Az épület adottságaihoz igazított óravonalak a helyi időt mutatják, a kb. 3 x 4 méteres falfelület az épület tájolásából adódóan kb. 11 órától napnyugtákig kap megvilágítást.

Forrás: WeLoveBalaton.hu