Katona Borház
Értékelés
Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba. Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal.
Ezen a tájon már több mint ezer éve termesztenek szőlőt. A szőlőterületek a török hódoltság és a filoxéra-vész időszakában nagy részben kipusztultak. A jelentős újratelepítés az 50-es években indult, a hajdani Balatonboglári Állami Gazdaság területén, ahol korszerű ültetvények létesültek. A tájegység, a talaj és éghajlat adottságai igen kedvezőek a szőlőtermesztéshez.
A terület adottságai igen jók, a klimatikus viszonyokat a Balaton víztükre kedvezően befolyásolja, a talaj változatos, jó szerkezetű, a táj szelíd lankáinak kitettsége is tökéletesen megfelel a szőlőtermesztés kritériumainak. Az itt termett borokat a finom szőlőzamatok és illatok, valamint a kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi.
A legjelentősebb világ-fajták (Chardonnay, Muskotály, Sauvignon Blanc, Semillon, Cabernet Sauvignon, Merlot) mellett igazi magyar szőlőfajtákat (Leányka, Irsai Olivér) is termesztünk. Fehér, rosé és vörösborokat is készítünk!