Hír

Nyakunkon a szúnyogszezon – a szívférgesség halálos veszély a kutyáknak, de a gazdik is megfertőződhetnek

Nyakunkon a szúnyogszezon – a szívférgesség halálos veszély a kutyáknak, de a gazdik is megfertőződhetnek

Érvényesség kezdete: 2018.05.11. 14:25

2017 óta május 10-e a Szívférgesség Napja. Ez alkalomból a Bayer, a Nébih és a Kutyabarát.hu szakemberei egy közös sajtótájékoztató keretén belül igyekeztek felhívni a figyelmet a kedvencünkre leső veszélyre. A kampány 2018-as nagykövete Dr. Baji Balázs állatorvos, olimpikon, aki a helyszínen is hasznos tanácsokkal látta el az érdeklődőket.

 

A komoly téma ellenére az amúgy jó hangulatú sajtótájékoztató helyszíne az a „Nyereg” volt, ami tavalyi Az Év Kutyabarát Helye pályázatunkon a Budapesti éttermek kategóriájában különdíjas lett. Így természetes volt, hogy aki csak tehette, kedvencével jött – többek közt szeretett műsorvezetőnk, Barabás Évi Hugóval, de a celEB Kevin is megtisztelt bennünket jelenlétével.

A szúnyogszezon kezdete nagy terhet ró a felelős kutyatartók vállára, hiszen az alig néhány éve ismert szívférgesség a tavaszi és nyári időszakban Magyarországon is fokozottan szedi áldozatait. Bár az utóbbi években egyre többen fordulnak az állatorvoshoz segítséget kérve a betegség megelőzéséhez, sokan még nem tudják, egyetlen csípés is végzetes lehet kutyánk számára. A Szívférgesség Napja alkalmából szakemberek járták körbe a témát.

A tavasz és a jó idő beköszöntével a szúnyogok már megfelelő időjárási körülményekkel találkoznak és megkezdik vérszívó, parazita inváziójukat. Így, ha kikapcsolódunk kedvencünkkel, a pihenés mellett a vízparti veszélyekre is oda kell figyelnünk. A vérszívók csípései okozta megbetegedések közül az egyik legveszélyesebb a szívférgesség, amely a kutyákat halálos veszéllyel fenyegeti. Bár mindössze egy apró csípésről van szó, a következménye egy akár 30 cm hosszúra megnövő, 7-10 évig is élősködő szívféreg is lehet, amely a kutya tüdejében tovább vándorolva súlyos egészségügyi problémákat okoz.

- A kullancsokhoz hasonlóan egyre nagyobb figyelmet követel a szúnyogok elleni védelem, és a szúnyogcsípés elkerülése, megakadályozása, emellett ajánlott évenként egy szívférgesség-szűrés az állatorvosnál” – hangsúlyozta az állatorvosként is praktizáló olimpikon gátfutó, Dr. Baji Balázs. - Egy gyors vérvizsgálat elárulja, hogy kedvencünk fertőzött-e. Negatív vizsgálati eredmény birtokában a kutyán további megelőző kezelést javasolt alkalmazni a betegség terjedésének megakadályozása és a kutya egészségének védelme érdekében.”

A csípéstől számított első 6-7 hónapban a fertőzött állat tünetmentes, azonban a szívféreg felnőtt alakjainak kifejlődése súlyos problémát, gyakran halált okoz. Kedvencünk fáradékonnyá válik, majd keringési, légzőszervi és szívpanaszok lépnek fel nála. A fertőzést okozó parazitát egyik állatról a másikra terjesztik a szúnyogok, de az ember is megfertőződhet. Mivel a lárva nem tud teljesen féreggé fejlődni az emberi szervezetben, a szívférgesség ránk nem jelent halálos veszélyt, ám a lárva a tüdőbe kerülve gócos elváltozásokat okozhat, amelyek mellkasi röntgenvizsgálat alkalmával más problémának tűnhetnek.

Pozitív lelet esetén hosszantartó, kockázatos és költséges kezelésnek nézünk elébe, legyen szó akár gyógyszeres, akár műtéti beavatkozásról, melyet mindenképpen tanácsos megelőzni.

- Kutyával csak úgy vágjunk neki a nyaralásnak, ha megfelelő az egészségi állapota és felkészültünk az élősködők elleni védelemre is. A gazdik felelős magatartása elengedhetetlen ahhoz, hogy megóvhassák kutyáikat, csak így lehet örömteli a pihenés -fejtette ki Sziládi-Kovács Tibor, a Kutyabarát.hu és a Kutyabarát Balatoni Élménykalauz alapítója. - A körültekintő előkészületek után azonban izgalmas napok várhatnak ránk a Balatonon, a szolgáltató szektor már felkészült a kutyásokra és a kutyákra. -

Egy szív a kutyákért! – Egy dobbanás az életért! 

 

Ha érdekel a téma:

Ezek a tünetek jelezhetik a szívférgességet

Így védje kutyáját a szívférgességtől - Tippek a halálos betegség elkerülésére

Szívügyünk a szívférgesség

Irány a Balaton, de óvatosan a szúnyogokkal!

 

 

(kutyabarát.hu)

Fotók: @dogsandthecitybudapest