Zománc Bisztrócska

Értékelés

Értékeld most!
5
10
4
0
3
0
2
0
1
1
4,6
4,636 az 5-ből - 11 vélemény alapján

Az egykori kocsma helyén kialakított új vendéglő azokat célozza meg, akik profin elkészített, házias ételeket szeretnének enni a nagyi piros lábosából. Jónás György és Szőke Zsolt új helyének neve – “bisztrócska” – jól belövi a konyha irányát. Nincsenek felesleges körök, csak becsületesen, jó helyi alapanyagokból elkészített, egyszerű ételek.

Vászoly eddig maximum a sajtja miatt került fel a gasztrotérképekre, de most a Zománc nevű bisztrócska az egekbe lökheti a népszerűségét. Ha valaki nem fine diningot, hanem nagyon profi, házias ételeket szeretne a nagyi piros lábasában, annak találtunk egy pazar helyet.

El tudsz képzelni annál idillibbet, mint hogy ülsz az egykori kocsmában, amelyből egy kicsinosított bisztrócskát hoztak létre a Balaton-felvidék egy apró falujában, és a teraszról nézed, ahogy érkezik a tihanyi busz, kiszállnak a suliból hazatartó gyerekek, sőt páran beugranak a Zománcba anyuval, hogy elmeséljék, fürödtek végre a Balatonban? Elég nehezen.

Pedig Jónás György és Szőke Zsolt megoldották az elsőre megoldhatatlannak tűnő egyenletet. A Balatonudvaritól nem messze fekvő Vászoly kvázi központjában átalakítottak egy erősen lerobbant állapotú kocsmát a nyugalom és a nagyifőztje kaliberű ételek otthonává.

A magyarnak meg magyar alapanyag menjen, ezen a helyen senki sem fog patikamérlegen kimért, űrbéli technológiával elkészített ételt enni. "Nem akarok neked doveri nyelvhalat adni" - mondja Jónás, aki szerint egy isteni krumplileves vagy sólet is eléri a hatást. Az étlap nem lesz unalmas 6-8 naponta változik, erről Tóth Attila séf gondoskodik. Ő csak a nyitás segítésére akart idejönni, de annyira itt ragadt, hogy már Vászolyra költözött.

Az enteriőr szintén csodás: a falakon digitalizált, archív vászolyi életképek, odakint egy Csepel varrógép, amiben még benne van egy ismerős (azóta elhunyt) nagyijának utolsó varrómunkája, egy zoknidarab, és persze mindenhol a Bonyhádról beszerzett zománcedények. Érdemes az olyan apróságokat is észrevenni, mint a benti pult mögötti falba vájt üvegablak, amin keresztül még a konyhába is betekinthetnek az örök kételkedők.

Szöveg forrása: WeLoveBalaton.hu